Zijn rieten daken aan het uitsterven in Nederland?

Riet is waarschijnlijk het oudste nog in gebruik zijnde dakbedekkingssysteem in Nederland. Het rieten dak heeft deze positie kunnen behouden dankzij een groot aantal innovaties over de loop der jaren.

Riet wordt niet meer gebonden met hazelnoot gaarden en wilgen tenen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van gegalvaniseerd ijzer- en roestvrij staaldraad. Alhoewel de kwaliteit van riet niet meer zo goed is als vroeger, kunnen innovaties zoals FairRoof riet het tekort opvullen aan kwalitatief goed dekkend riet. Door het gebruik van FairRoof riet is er dus zekerheid dat de markt voor rieten daken blijft bestaan.

Van goedkoop naar een luxe product

Verder is de klantenkring van rieten daken ook aan het verschuiven. Het rieten dak was in de vorige eeuwen de goedkoopste functionele dakbedekking. Het materiaal, riet en stro, was zo goed als gratis en arbeid was goedkoop.

Het rieten dak is tegenwoordig veel meer een luxe geworden. Daarom komt u dit steeds meer tegen op bijvoorbeeld recreatiewoningen en villa’s waar het goed kan concurreren met de luxere dakpannen en leien. Maar ook op het platteland is het rieten dak nog veel te zien. Veel eigenaren van boerderijen houden van de esthetische aanblik.

Voor een dak met veel kapellen, dakdoorvoeren en hoek- en kilkepers kan het rieten dak zelfs nog steeds de goedkoopste oplossing zijn. Eigenaren van boerderijen kiezen daarom ook nog vaak voor een rieten dak

Rietdekkersbranche

In Nederland is het aantal rietdekkers al jarenlang stabiel, met de laatste jaren zelfs een kleine toename in aantal. Nederland kent ongeveer 325 rietdekbedrijven met in totaal 750 medewerkers. De hele rietbranche biedt aan ongeveer 1500 man werk. Genoeg keus dus en naar verwachting zal dit aantal groeien!

Contact FairRoof Wilt u ook kennis maken met de voordelen van FairRoof Riet? Neem vrijblijvend contact met ons op!

R. Bredero: 06-50607030 | P. Konig: 06-53396466